Odkar sem postala mama, se je moj besedni zaklad, povezan z bolezni otrok, precej povečal.

Včasih sem večino bolezni dojemala kot 'prehlad', 'gripa' ali 'viroza'. Seveda sem poznala tudi otroške bolezni: vodene koze (norice), rdečke, ošpice, mumps, oslovski kašelj in škrlatinka. Precej preposto, ane? :)

No ja, 4 leta in dva otroka kasneje smo na lastni koži ali prek prijateljev, sovrtičkarjev in znancev izkusili in spoznali veliko (meni prej neznanih) obolenj.

Začne se s kolikami, refluksom in polivanjem, bojimo se rotavirusov in RSV-ja. Včasih se pojavi tudi kak plenični izpuščaj ali atopijski dermatitis. Pri izpuščajih je težko na prvo žogo ugotoviti pravo diagnozo: peta ali šesta otroška bolezen (in kje za vraga so končale prve štiri?!), škrlatinka, koprivnica ali čisto običajna viroza z izpuščaji? Spoznali smo tudi adenovirozo, bolezen rok, nog in ust, slinavko, impetigo in moluske. Ko otroci kašljajo, pomislimo na laringitis, bronhitis in bronhiolitis. Zavihamo rokave in kuhamo čaje, inhaliramo, mažemo prsa in podplate in upamo, da bo kmalu bolje. Vnetja ušes in razne trebušne viroze so prav tako tipični spremljevalci (predvsem zimskih) dni. 

Dvomim, da so se te bolezni pojavile v zadnjih tridesetih letih, imamo pa starši danes boljši in hitrejši dostop do informacij (kolikokrat ste že 'poguglali' kako bolezen?), zato so nam tako znane.  Tudi od samih pediatrov večkrat zahtevamo jasne razlage in diagnoze. In roko na srce, dokler nisem dobila otrok, me preposto ni zanimalo, kaj so 'te rdeče pike' in kako jih lahko najlažje ublažim.

Ker se začenja sezona prehladnih obolenj želimo vsem predvsem veliko zdravja! In čim manj letanja po lekarnah, kjer sem sama zadnja leta pustila  že celo premoženje.  ;)